14 Şubat 2012 Salı

Goji Budama

Goji kış sonu-ilkbahar başı ve gerekirse yaz aylarında budanabilir.

Araştırmalarıma göre geleneksel ve modern olmak üzere iki tip budama prensibi var.
Birincisi kanopi şeklinde diğeri 3 seviyeli ve silindirik model.

Geleneksel model:
Goji ilk yılında boyu 60cm olunca 50 cm altınaki dalları, ana dalla 15-45 derece açı yapan 3-4 yan dal dışındakiler ve ana dalın ucunu alıyoruz. (Eğer daha uzun olmasını arzu ediyorsanız. Bir çubuk ile iyi bir şekilde desteklemeniz gerekiyor.)

Yazın ana dalların ve kesilmiş dalların dibinden çıkan dalları ayoruz. Kök dibinden büyüyenleri de temizliyoruz.

Şekil -1-1'de gövdeye çok yakın olan dal budanır.
Şekil -1-2'de ana dalın dibinden çıkmış.
Şekil -1-3'de dal çok yatık, ana dala 45 dereceden daha fazla açı yapmış.
Şekil -1-4'de daha önce alınmış dalın dibinden çıkmış.
Şekil -1-5'de köke çok yakın olduğu için budanır.


Şekil - 2'de Geleneksel goji biçimi 


Goji çalımsı bir yapıya sahiptir. Dalları ince ve esnek olduğundan desteğe ihtiyaç duyuyor. Zaman içinde kalınlaşan ana dalın dik durması için erkenden desteklemeye başlayıp bitki gelişimine göre ayarlamanız gerekiyor.

Silindir ya da  3 seviyeli tipte ise bitki boyu 1,5 - 2,5 m ve genişliği 1,5 - 2 m olacak şekilde budanır.
Aşağıda Şekil - 3'te silindir şeklinde, Şekil - 4'te 3 seviyeli budama modelleri görülmektedir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder