2 Mart 2011 Çarşamba

Aserola - Barbados Kirazı - Malpighia glabra - Çok Süper Meyve


Acerola, Barbados Kirazı (Malpighia glabra ya da Malpighia punicifolia)

Hemen belirteyim Asai, Yaban mersini, Goji gibi meyveleri süper meyve olarak nitelendireceksek Aserola "Çok Süper Meyve" nitelemesini haketmektedir. Çok yüksek C vitamini ve antioksidan oranına sahiptir. Ayrıca çok güzel yaprakları, çiçekleri ve meyvesi, kök sitemi ve çalımsı ağaç yapısı ile ev ve balkon ortamında yetiştirmeye uygun bir bitkidir.

Küçük, parlak kırmızı, kiraz büyüklüğünde bir meyvesi, bir portakaldan 65 kat daha fazla C vitamini içerir. Yalnız bir meyvesi tavsiye edilen minimum C vitamini gereksinimini karşılar. Tatlı-ekşi türleri ve az miktarda elma gibi asidik ve aromatik bir tadı vardır[1],[2].

Aserola, tropikal çalımsı bir ağaçtır. Boyu genelde 2-3 metre, 5 metreyi geçmeyen bodur ve kökten dallara
ayrılamaya meyillidir. Bonzai ağacı olarak da kullanıldığından evde ve balkonda yetiştirmeye uygundur.
Pembe çiçekleri bahar yağmurlarından sonra çıkar. Hemen ardından meyveler takib eder ve 3-4 haftada olgunlaşırlar. Meyveler hasattan sonra tat ve besin değerlerini çabuk yitirirler. Yaprakları koyu veya açık yeşil ve olgun ağaçlarda parlaktır.

Aserolanın ana vatanının Yukatan olduğuna inanılır ve Surinam, Birezilya, Meksika, Venezuela, Kolombia gibi Orta Amerika ve Karayip Denizinde yer alan Batı Hint adalarında yetişir.

Doğrudan güneş ışığı ya da yarı gölgeyi tercih ederler. Güneş görmesi meyve vermesinde etkilidir.
Aserola soğuğa karşı dayanıksızdır. Genel olarak genç fidanlar -1 derecenin altında ölür ve olgun ağaçlar kısa süreli olarak -2 derecenin altında yaşayabilirler ama yapraklarını dökerler. Kök sistemleri sığdır.

Drenaj iyi olmalıdır. Killi, kireçli ve diğer ağır topraklarda yaşar. pH değeri 6.5-7.5 arasında olmalıdır.

Aserola, tohum, çelik ya da aşı ile üretilebilirler. Tohum çimlenme oranı düşüktür. Çelikleme en basit ve başarılı yöntemdir[3].

Antioksidan (ORAC) değeri (100 gramda)[4]

Yiyecek ORAC Değeri
Aserola..................................70,000
Goji ....................................25,300
Asai ....................................18,500
Nar ......................................3,307
Maviyemiş (Yaban Mersini) ................2,400
Sarmısak .................................1,939
Çilek ....................................1,540
Ispanak ..................................1,260
Portakal ...................................750
Kiraz ......................................670
Beyaz Üzüm..................................460
Soğan ......................................450
Karpuz.......................................10


Tohumlar 1,5-2,5 cm derinliğinde direnajı iyi %20 kumlu toprak karışımına ekilmelidir. Sıcak ve nemli tutulmalıdır.










[1] Trade Winds Fruit, http://www.tradewindsfruit.com/acerola.htm
[2] Daleys fruit tree nursery, http://www.daleysfruit.com.au/fruit%20pages/acerola.htm
[3] California Rare Fruit Growers, http://www.crfg.org/pubs/ff/acerola.html
[4] Weight Loss Diet Tips 4 Life, http://www.weight-loss-diet-tips-4-life.com/orac-scale.html

Linkler:
http://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1807/2
http://uniherbal.org/tr/dogal-otlar/691/acerola-meyve-gercekler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder