12 Haziran 2012 Salı

Pitaya - Ejder Meyvesi Yetiştirmek

2008'de Londra'da aldığım tropikal meyveleri akrabalarımıza götürüp birlikte tatmıştık. Gerçi tat konusunda pek cüretkar olmadığımızdan, litçi, tutku meyvesi ve pitaya pek yenmedi. Ama pitaya tohumlarını eken akrabalarımız daha sonra bunun yetişen fidelerini göndermişler. Ben de gayri ihtiyari bu bitkiyi yetiştirmeye başladım. Bitkiyi çok iyi tanımadığımdan br çok hatalar yaptım, bunlar:
  • Bitkiyi budayıp çıkanları attım, ama aslında bunlarda çok çabuk köklenebiliyorlarmış.
  • Soğuk havada bıraktım. Pitaya soğuk havaya karşı çok hassas, kırağıya bile maruz kalsa hemen yanıklar oluşuyor.
  • Bir de bahçe dar olduğundan ucunun dikenlerine kapılıp koparmışım. 
  • Ayrıca balkonumda diğer bitkilerde yaşamaya çalışan bitleri özel organik ilacımla kaçırdıklarımın bir kısmı pitayanın en taze kısımlarına yerleşmişler.
Tüm bunlara rağmen aşkla şevkle büyümeye ve filiz vermeye devam ediyordu. Bu nedenle yanık ve kopuk yerlerinden kurtulup ona bir çeki düzen vermeye karar verdim.

Aşağıda 2008 de ekilen pitaya'nın, fidesinin, çeliğinin son hali. Aslında kesintisiz bir büyüme de meyve almak bile mümkün olabilirdi.6 Haziran 2012 deki son durumunda soğuk yanıkları ve en uçtaki kırık görünüyor.

 Saksıdan çıkarıp üç parçaya bölüp sağlam kısımlarını yetiştirmek üzere alıyorum.

En büyük parça ve dipte küçük parçayı bir saksıya, yan tarafından küçük bir filiz veren parçayıda siyah saksıya aktardım. Elimle ve organik ilacımla bitlerle mücadele başlattım. Bundan sonra daha dikkatli olmaya çalışacağım.


Yaz boyun gayet güzel gelişim gösterdi. Aşağıdaki foto 22 Eylül 2012 tarihli.

Yetiştirme deneyimi:
http://tastylandscape.com/2013/07/30/how-to-get-dragon-fruit-cactus-to-fruit/

2 yorum:

  1. her türlü tropikal meyve türleri ile ilgili bir site botanikmeyveler.com

    YanıtlaSil