20 Temmuz 2011 Çarşamba

Mavi Yemiş

Likapa ve yaban mersini olarak da adlandırılıyor. İngilizcesi blueberry.
Amerika Birleşik Devletlerinde çok geniş bir alanda yetiştirilmekte, çok çeşitli kullanım alanları bulmakta ve ticareti yapılmaktadır. Mavi yemiş organik tarım için de uygun bir meyvedir.

Türkiye'de özellikle Doğu Karadeniz tarafında yetiştirilmeye başlandı. İlgili devlet kurumları bu konuda destek sağlıyor.

Bu bitki çok su istemeyen, çabuk meyveye duran bir bitki. Türkiye'de çok ilgi istiyor denmesine karşın yurtdışından edindiğim bilgilere göre o kadar da abartılı bir ilgi istemiyor. Hatta bir süre sonra kendi başına bıraksanız bile gayet iyi devam ediyor. Tabii ki iyi bir bakım çok daha olumlu sonuçlar verecektir. Benim bunları yazmaktaki amacım bu bitkiyi yetiştirmek isteyenlerin gözünün korkmaması. Bence doğru hareket edilince bir kaç yıl sonra ihracatta ciddi oranda pay sahibi olacak bir bitki.

Artık Türkiye'de adından sözedilir ve projeler üretilir durumda.

Bitki hakkında daha detaylı bilgi için
http://www.biriz.biz/rize/likapa

Bu da benim Giresun, Bulancak'tan aldığım fide:
Bu foto 3 Temmuz 2011'e ait.
İstanbul'a getirdikten(bu arada Ankara'ya da uğradığımdan bagajda yaklaşık 1000km dolaşmış oluyor) bir süre sonra olgunlaşmaya başlayan meyveleri çocuklar birer ikişer yemeye başladılar.

Bitkinin dibinden topraktan çıkan bir sürgün hızla büyüyüp en uzun dal haline geldi. Bu arada Tarık (benim  3 yaşındaki oğlum) "baba kırmızıdan yiycem" deyince izin verdim olgunlaşmış iki meyveyi daha alıp afiyetle yedi. Son bir tane kaldı o da olgunlaşmıştı dün itibariyle. Bakalım ufaklık onu ne zaman fark edecek. Ne güzel; tamamen organik yetişen yüksek antioksidan ve değerli besinler içeren bitkiyi ufaklık kendi elleriyle toplayıp yiyebiliyor. Bu da zaten benim bu bitkileri yetiştirmemin en önemli sebeplerinden biri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder