22 Mart 2012 Perşembe

Ters Lale - Fritillaria imperialis ve Fritillaria persica

Geçen yıl gittiğim tarım fuarında gördüğüm harika görünümlü ters lale soğanlarından planımın dışına çıkarak iki adet aldım. Normalde süs bitkisi ve çiçek tarzı bitkiler yetiştirmiyorum ve daha çok şifalı ve ve değerli meyvesi olanları tercih ediyorum. Ama ters lalenin ülkemizde yayılması adına bu işe girdim. Balkonumda örneği bulunsun, ilerde tanıdık akrabalara dağıtırım düşüncesiyle yetiştirmeye karar verdim. Bir fritillaria imperialis ve fritillaria persica aldım.


Soğanları derin 10-15 cm gömmek gerektiğinden büyük saksılar alıp sonbaharda diktim. Belirli aralıklarla suladım, yerine göre de kar ve yağmur altında kaldılar. Zaten sert iklimde yetiştiklerinden sorun olmayacağını biliyorum. Bir kaç gün önce bir saksının toprağında şişkinlik oluştuğunu gördüm. Bu sabah ise ters lalenin kafasını çıkarttığını farkettim. Harika olacakları daha şimdiden belli. Bu aşamadan sonra sulamayacağım. Kısmen yağmur alabilecek bir yere yerleştireceğim ve hiç sulamayacağım. Kurak iklimde yetişen bitkiler İstanbul gibi yumuşak iklimde yeterince su alacaklardır diye düşünüyorum.

Yazının yanındakiler örnekler, aşağıdakiler ise benim balkonumdakilerin durumu.


Kısa bir sürede aşağıdaki duruma geldi.


Aşağıdaki saksıda şu an bir hareket yok.

Boy atan terslale (F. Persica) yanlış sulamadan dolayı kurudu. :(  Diğeri (F. Imperialis) ise biraz sürgün verdikten sonra çürümeye başladı. :( Soğanını çıkarıp baktığımda merkezinin çürüdüğü gördüm. Etrafında küçük yumrular oluşmuştu. Onları ve ana soğanı tekrar gömdüm. Bakalım neler olacak.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder