14 Şubat 2013 Perşembe

Badem Yetiştirmek

Badem benim gözde kuruyemiş ve bitkilerimden biridir. Eminim bir çok kişi içinde öyledir. Yeniden yeşil yaşama hayalleri kurmaya (çocukken yeşil bir dünya da yaşadım, gençlik dönemimde büyük şehirleri tercih ettim ve sonra yeşili özledim. Şu an orman kenarında yaşıyorum.) başladığım günden itibaren bende bademe karşı ilgi daha da arttı.
Bunun nedeni hem badem yemeyi sevmem hem de yetiştirme şartlarının uygunluğu. Cevize benziyor ama bir kap ceviz ve bir kap badem olsa ve birini tercih et deseler tadından dolayı bademi tercih ederdim. Bol miktarda da tüketebilirim.

Durun! Sıkılmayın, konuya gireceğim!

Olay şu!:
  1. Badem işinde çok para var! (çok jenerik oldu ama...)
  2. Parasından da öte bademin ülkemizin pek çok alanını yeşillendirme imkanı var.
  3. Bu işi en iyi Amerikalılar yapıyor maalesef. Dünyaya ihraç ediyor. (gene klişe ama maalesef öyle...)
  4. Ama badem Türkiye ve civarının (akdeniz ve orta asya, güney asya[1]) bitkisi, ülkemizin her yerinde yetiştirilebilir; çok sulak olmamak kaydıyla, uygun türler seçilerek tabii ki... 
  5. Bakımı nisbeten kolay ve zayıf(elverişsiz) topraklarda bile yetişebiliyor.
  6. Pazarı: Bütün dünya.
Üreticiler artık orman şeklinde bademi yetiştiriyorlar. Bahçe değil orman ve buna göre de tesisleri var.

Örneğin Kaliforniya'da (muhtemelen oraya buralardan götürülmüştür) 6000 (altı bin) üretici 248881.67 hektar alanda üretim yapılıyormuş.[2] Açıkçası ben buna inanmakta zorlanıyorum. Hatta inanmak istemiyorum...


Ne dersiniz? Almamız gereken çok yol vor galiba.

2010 yılında Amerika 1,41 milyon ton ile en çok üretim yapan ülke. Türkiye 8. sırada ve 25 kat daha az(hatta daha da az) üretim yapıyor.[1] Aşağıdaki tabloya bakınız.

Top Ten Almond with Shell Producers
in 2010[15]
Country
Production
(million tonnes)
Yields
(ton/hectare)
 USA
1.41
4.85
0.22
4.08
 Iran
0.16
0.93
0.10
0.98
0.086
1.11
0.073
1.64
0.063
0.32
0.055
3.23
0.044
1.47
0.038
3.1
World Total
2.51
1.5

Aşağıda bir badem ormanı görüntüsü. [3] 



Aşağıdaki istatistiklere göre de kullanılan alan ve ürün miktarı görünüyor.
2011 yılında Türkiye 20504, İspanya 535353 ve USA 307562 hektar badem alnı var.
Türkiye 69838, İspanya 211727 ve USA 731236 ton badem yetiştiriyor. [4]





Yeni dikim yapılmış bir badem alanı.[5]

Çiçekte bademler.[6]


Başka bir badem ormanı [7]

Badem verimi için önemli olan tozlama için yardımcı arı kovanları. Büyük üretimler için olmazsa olmaz.[8]


FAO2'dan tarihi istatistikler:
http://www.fao.org/docrep/X5337E/x5337e02.htm#almond production
http://www.fao.org/docrep/X5337E/x5337e00.gif


Gerekli su miktarını tespit için ağaç üstten görünüşünü (canopy) tetra camera kullanılarak ölçülmesi[9]


Eğer içinizde Badem Yetiştirme hakkında merak uyandıysa, benim bildiğim bir kişi var: Selami Bayrak. Web sitesi http://www.badembahcesi.com. Kitabı da var ben aldım, okudum. Amerikada da kitabı var ama fiyat uçuk. [10]

Yeni bilgiler edinirsem buraya ilave edeceğim.

--------------------------------------------------------------------------------------------------
[9] http://landsat.gsfc.nasa.gov/news/news-archive/sci_0022.html
[10] http://www.amazon.com/Almond-Production-Manual-Warren-Micke/dp/1879906228/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1360854046&sr=8-1&keywords=almond+production+manual

13 Şubat 2013 Çarşamba

Acerola Budama

Acerola ağaçları tropik olduğundan kışları iç ortamda tutmak gerekiyor. Bunun içinde boyları makul seviyede tutmak bana mantıklı geldi. Böylece Aserola ana gövdesini yaklaşık 70cm civarından kestim. O seviyede 3 dal bırakarak goble biçimi almasını amaçladım.

Aşağıda budamadan önce ve sonraki durumları:


11 Şubat 2013 Pazartesi

Bir Çileğin Sürgünleri

Geçen sene bir çilek sürgün yaptı. Bu sürgünlerin boğumlarına birer saksı yerleştirdim. Bu kış sonunda 5 yeni küçük fide oluştu.

Bunları daha bol, gübreli ve taze toprak bulunan saksıya aktardım. Amaç çilek mahsulünü arttırmak.