22 Mart 2012 Perşembe

Zincirlikuyudan Yeni Görüntüler


Yetiştirmek için çok uğraşmama rağmen istediğim kadar başarılı olamadığım aynı safalar kendi hallerinde büyüyorlar. Hayretle selamlıyorum.


Geçen senenin kuşburnuları yemek için ideal ve nefis. Ve de çok vitaminli!
Nergisler ve diğerleri




Goji Hakkında Bilgi


Goji

Goji, Kurt Üzümü, Mutluluk Meyvesi (Lycium Barbarum)

Önemli bir geleneksel Çin meyvesidir. Goji meyvesi küçük kırmızı yemiş boyutundadır ve çalımsı ağaçlarda yetişir.  Meyveleri tatlı-baharatlı bir tada sahiptir. Filizleri ve yaprakları da yenir ve geniş tıbbi faydaları vardır[1].


Bu özel kırmızı yemiş Tibet ve Moğolistan civarında uzak vadi ve yamaçlarda yabani olarak yetişir. İklim olarak 38 ile -27 derecede ortamlarda yaşayabilir. Toprak pH değeri 8.2 -8.6 arasında olabilir. Hafif kumlu, orta özlü ve ağır killi toprakların hepsinde yetişebilir[2].

Goji Yemişi obezitenin önlenmesi ve azaltılması, kanserin önlenmesi, yaşla gelen lekelerin önlenmesi, saç renginin korunması, vücut savunma sisteminin aktive edilmesi, hamilelerin sabah halsizliklerinin önlenmesi, cinsel gücün artırımına yardımcı olur.

Goji Yemişi, metion ve izolusin dahil temel aminoasitleri içeren yüksek besleyiciliği olan bir yiyecektir. Germanyum, çinko, selenyum, bakır, demir ve fosfor gibi insan vucudu için gerekli mineralleri içerir. En önemli yararlarından biri de insan sağlığını son derece olumlu etkileten polisakkaridleri içermesidir. Birçok karbonhidrat ve proteinleri ihtiva eder.

19 çeşit aminoasit, 21 çeşit mineral, 6 yağ asidi, B1, B2, B6, C, E vitamini ve havuçtan daha fazla karoten ihtiva eder [3].      

Antioksidan (ORAC) değeri (100 gramda)[4]
Yiyecek
ORAC Değeri
Aserola
70,000
Goji
25,300
Asai
18,500
Nar
3,307
Maviyemiş (Yaban Mersini)
2,400
Sarmısak
1,939
Çilek
1,540
Ispanak
1,260
Portakal
750
Kiraz
670
Beyaz Üzüm
460
Soğan
450
Karpuz
100




Tohumları 1-0.5 cm derine ve gevşek bir toprakla örtülmüş şekilde ekilmelidir. Bahar en güzel ekim zamanıdır. Üzerine hafif ince ve kuru gübre serpilebilir. Tohumlar 7-10 gün içinde çimlenir ve daha fazla güneş ışığına ihtiyaç duyar. Bu yeni çimlenmiş narin bitkinin ayakta durabilmesi için gereklidir. Fidelerin toprağı nemli ve iyi direnajlı olmalıdır. İlk yeşil sürgünlerini veren Goji bitkileri başlangıç kaplarına dikilmelidir. İlk kışını geçiren Goji’ler açık alana dikilebilir. Bu bitkiyi çalı şeklinde yetiştirmek için budamalar yapılabilir. Bitkiler üçüncü yılından sonra meyve vermeye başlar ve daha sonraki seneler daha verimli olur[5].  
   
[1] Trade Winds Fruit, http://www.tradewindsfruitstore.com/servlet/the-752/Lycium-barbarum--dsh--Wolfberry/Detail
[2] Tibetan Goji Berry Company, http://gojiberry.com/tibetan-goji-berries-are-not-chinese-wolfberries
[3] ArticlesBase, http://www.articlesbase.com/supplements-and-vitamins-articles/health-benefits-of-goji-berries-secrets-of-goji-berries-731350.html
[4] Weight Loss Diet Tips 4 Life, http://www.weight-loss-diet-tips-4-life.com/orac-scale.html
[5] Buzzle.com, http://www.buzzle.com/articles/growing-goji-berry.html



Ters Lale - Fritillaria imperialis ve Fritillaria persica

Geçen yıl gittiğim tarım fuarında gördüğüm harika görünümlü ters lale soğanlarından planımın dışına çıkarak iki adet aldım. Normalde süs bitkisi ve çiçek tarzı bitkiler yetiştirmiyorum ve daha çok şifalı ve ve değerli meyvesi olanları tercih ediyorum. Ama ters lalenin ülkemizde yayılması adına bu işe girdim. Balkonumda örneği bulunsun, ilerde tanıdık akrabalara dağıtırım düşüncesiyle yetiştirmeye karar verdim. Bir fritillaria imperialis ve fritillaria persica aldım.


Soğanları derin 10-15 cm gömmek gerektiğinden büyük saksılar alıp sonbaharda diktim. Belirli aralıklarla suladım, yerine göre de kar ve yağmur altında kaldılar. Zaten sert iklimde yetiştiklerinden sorun olmayacağını biliyorum. Bir kaç gün önce bir saksının toprağında şişkinlik oluştuğunu gördüm. Bu sabah ise ters lalenin kafasını çıkarttığını farkettim. Harika olacakları daha şimdiden belli. Bu aşamadan sonra sulamayacağım. Kısmen yağmur alabilecek bir yere yerleştireceğim ve hiç sulamayacağım. Kurak iklimde yetişen bitkiler İstanbul gibi yumuşak iklimde yeterince su alacaklardır diye düşünüyorum.

Yazının yanındakiler örnekler, aşağıdakiler ise benim balkonumdakilerin durumu.


Kısa bir sürede aşağıdaki duruma geldi.


Aşağıdaki saksıda şu an bir hareket yok.

Boy atan terslale (F. Persica) yanlış sulamadan dolayı kurudu. :(  Diğeri (F. Imperialis) ise biraz sürgün verdikten sonra çürümeye başladı. :( Soğanını çıkarıp baktığımda merkezinin çürüdüğü gördüm. Etrafında küçük yumrular oluşmuştu. Onları ve ana soğanı tekrar gömdüm. Bakalım neler olacak.


20 Mart 2012 Salı

Baharın İlk Çiçekleri

İstanbul'da bu yıl yedi yıldır gördüğüm en karlı ve soğuk kışı yaşadık. Ama sonunda bahar geldi. Baharın ilk çiçekleri, işyerimize yakın Zincirlikuyuda güzel ve zarif desenleriyle boş göstermeye başladılar: Portakal nergisi, papatya, erik...




9 Mart 2012 Cuma

Acerola İlk Çiçek

Aserola fidanlarından biri, bir kaç hafta önce tomuruklanmıştı. Bu sabah bir baktım çiçek açmış. Bakalım meyvesini de görebilecek miyiz?


2 Mart 2012 Cuma

Aserolaların ilk balkon sefası

Tayland'dan gelen aserolaların biri tomurcuklandı ve yaprak açtı. Hatta çiçek açmaya hazırlanıyor. Diğeri ise şu an sessiz.
Geçen haftalarda güneş açınca dışarı çıkarttım. Havalar kötüleşince tekrar içeri aldım.
Yaprak açtıkları için düşündüğüm budamayı yapamadım. Sadece en uçlarından çok az bir kesim yaparak boy atmalarına karşı önlem aldım. Malum bunlar seram olmadığı için ya evde ya balkonda yetişecek olduklarından belirli bir boyutu aşmamalılar.

Ayrıca aşağıda biçimsiz dallardan birini düzeltip kısalttım. Çıkan dalı da hemen çelik olarak diğer çeliklerin yanına diktim.